ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2023-10-03

#viärccbuild


I CCBuild samverkar aktörer i samhällsbyggnadsbranschen med målet att driva på mot mer cirkulärt byggande och förvaltning. Vi är 150 aktörer verksamma i olika delar av värdekedjan från byggande och rivning till förvaltning. Vi är stolta över hur vi i våra respektive roller bidrar till en mer cirkulär samhällsbyggnadsbransch - men vi ser också utmaningar. 

 

Idag är vår bransch långt från cirkulär. Byggsektorn genererar enorma avfallsmängder, och enligt den senaste avfallsstatistiken var det bara ett par procent -  296 000 ton - av avfallet som togs om hand för materialåtervinning. En studie visar att 900 000 ton av det som idag hanteras som avfall har så höga värden att det istället hade kunnat tas tillvara för återanvändning. Rapporten Circularity Gap Report Sweden visar att endast 3,4 % av Sveriges resursanvändning är cirkulär.

 

Det här är siffror som vi i CCBuild vill ändra på! Tillsammans arbetar vi för en mer cirkulär samhällsbyggnadsbransch med minskade avfallsmängder, minskade klimatutsläpp och minskat uttag av primära naturresurser. 

 

Det går att arbeta cirkulärt på många vis redan idag. Vi ser att fler behöver vara med och bidra till en stärkt marknad för cirkulära tjänster och produkter. Det handlar om att göra cirkulära val och åtgärder, i allt från resursminimering och bevarande, till återbruk och materialåtervinning, i olika typer av skeden och projekt vid byggande, rivning och förvaltning. 

 

För att fler ska se vilka möjligheter som finns, delar vi i CCBuild exempel på hur man kan arbeta cirkulärt redan idag. Vi har samlat referensprojekt i Kunskapsbanken i CCBuild och vi delar också exempel från våra 150 samarbetsparters verksamheter under hashtaggen #viärccbuild i våra sociala kanaler. Följ oss och var med och bidra till en mer cirkulär samhällsbyggnadsbransch!

 

 

 

Klicka här för att se alla CCBuilds aktörer.

 

Besök vår Linkedin här. Besök även vårt facebook-konto och instagram. Under hashtaggen #viärccbuild delar även samarbetsparter i CCBuild exempel från sina verksamheter i egna kanaler. 

 

 

 

 

 

Nyheter


Hållbart och cirkulärt byggande i trä
Hållbart och cirkulärt byggande i trä

2024-04-22

Nätverksträff 18 april - Hållbart och cirkulärt byggande i trä

Läs nyhet

Bevara, renovera och återbruka
Bevara, renovera och återbruka

2024-04-16

I en intervjuserie träffar vi deltagare i CCBuilds utvecklingsråd, som berättar om hur de jobbar med cirkularitet och hur de ser på framtiden och CCBuild. Här ställde vi några frågor till Jacob Steen, VD Brukspecialisten.

Läs nyhet

Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande
Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande

2024-04-10

Vi träffar CCBuilds utvecklingsråd och börjar med Lars Högwall på Bona!

Läs nyhet

;

Kalendarium


tors, 02 maj 13:00

Nätverk Återbruk Väst - Tema: Infrastruktur

Läs mer

tis, 07 maj 09:00

CCBuild - Arbetsgrupp för erfarenhetsutbyte – fokus klimatberäkning av återbruk

Läs mer

ons, 08 maj 08:30

Grundutbildning cirkulärt byggande - Fysiskt på plats i GBG!

Läs mer