ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2023-12-08

Ny handlingsplan för att skapa cirkulära materialflöden för installatörer


Hur skapar vi förutsättningar för återbruk och cirkulära materialflöden inom installationsbranschen? Allt fler beställare frågar efter cirkulära installationer av till exempel el, värme- och ventilationssystem i byggnader. 

Går det att skapa installationer utan avfall, där allt återgår till att bli en resurs i en cirkulär process? Det har IVL och Bengt Dahlgrens undersökt och presenterar nu tretton steg för att öka återbruket inom installationsbranschen.

– Vi ser en tydlig trend att beställare ställer krav på återbruk och klimatsmarta lösningar som tar hänsyn till installationens hela livscykel. Så det här projektet har varit ett viktigt steg för att identifiera vad aktörer i branschen kan göra för att öka återbruket, säger Johanna Andersson, projektledare på IVL.

I rapporten listas tretton aktiviteter som installatörerna själva kan genomföra för att nå mer cirkularitet på kort och lång sikt. Det handlar till exempel om att öka efterfrågan på cirkulära och återbrukade produkter, minimera spill vid installation och sortera för återvinning, och lite mer långsiktigt att utveckla cirkulära tjänster, som till exempel effektiv demontering för återbruk. Samarbeten och kunskapsdelning längs hela värdekedjan är också viktiga faktorer för att komma framåt.

– Vi hoppas att handlingsplanen kan bidra till att vi vänder de hinder som finns idag till möjligheter vad gäller återbruk. Sen behöver branschen fortsätta att utvecklas, och samarbeta i dessa frågor för att få till en omställning från linjära till cirkulära flöden, säger Johanna Andersson.

– Under framtagning av denna handlingsplan har vi sett ett stort behov av fortsatt arbete som stöttar branschen i den cirkulära resan, säger Helen Aristondo Magnusson på Installatörsföretagen. Tillsammans med IVL, CCBuild och Bengt Dahlgrens spånar vi nu därför på en vidareutveckling av återbruksguiden för installationer riktad mot entreprenörer med en tanke om att även inkludera demonteringsguider och kvalitetssäkring i arbetet.

  • Ladda ner rapporten här: ”Hur skapar vi förutsättningar för återbruk av installationer”

  • Resultatet presterades på CCBuild nätverkträff den 7 december. Den finns inspelad och tillgänglig på CCBuild teamskanal för samarbetspartners anslutna till CCBuild.

  • Deltagare till vidareutvecklingen efterlyses – är du entreprenör eller annan aktör som är intresserad av att medverka vid framtagning av tester och framtagning av demonteringsguider och kvalitetssäkring? Hör av dig till Johanna Andersson.   

 

För mer information, kontakta:


Johanna Andersson, johanna.andersson@ivl.se,

Helen Aristondo Magnusson helen.magnusson@in.se

Nyheter


Hållbart och cirkulärt byggande i trä
Hållbart och cirkulärt byggande i trä

2024-04-22

Nätverksträff 18 april - Hållbart och cirkulärt byggande i trä

Läs nyhet

Bevara, renovera och återbruka
Bevara, renovera och återbruka

2024-04-16

I en intervjuserie träffar vi deltagare i CCBuilds utvecklingsråd, som berättar om hur de jobbar med cirkularitet och hur de ser på framtiden och CCBuild. Här ställde vi några frågor till Jacob Steen, VD Brukspecialisten.

Läs nyhet

Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande
Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande

2024-04-10

Vi träffar CCBuilds utvecklingsråd och börjar med Lars Högwall på Bona!

Läs nyhet

;

Kalendarium


tors, 02 maj 13:00

Nätverk Återbruk Väst - Tema: Infrastruktur

Läs mer

tis, 07 maj 09:00

CCBuild - Arbetsgrupp för erfarenhetsutbyte – fokus klimatberäkning av återbruk

Läs mer

ons, 08 maj 08:30

Grundutbildning cirkulärt byggande - Fysiskt på plats i GBG!

Läs mer