ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2023-09-06

Carina Loh Lindholm besvarar fem frågor


Prodikt har en intervjuserie där de ställer frågor om cirkulärt byggande till olika parter, en av de som intervjuas är CCBuilds koordinator Carina Loh Lindholm. Läs hennes svar nedan på fem viktiga frågor om cirkularitet, hur vi jobbar mot det och vilka utmaningar som kan uppkomma.

 

1. Vad betyder cirkularitet i praktiken för er?

 

Vi på CCBuild gör allt vi kan för att stötta branschens omställning till arbetssätt i linje med cirkulära principer - det handlar om att i första hand ta vara på och fortsätta använda befintliga byggnader och material och minimera både uttag av nya resurser och avfall. För att nå dit behöver vi bli bättre på många områden - allt från bevarande och underhåll till återbruk och materialåtervinning. 

 

2. Nämn ett bra exempel på hur ni kan stödja cirkulärt byggande och renoverande.

 

Det är lätt att inventera för återbruk med CCBuild och få digital översikt om vad man har, var det finns, när det blir tillgängligt, bedöma skick och funktion osv. CCBuild gör det lätt att i första hand använda det man redan har istället för att köpa nytt. 

 

3. Hur kan plattformen Prodikt stödja cirkulärt byggande?

 

CCBuilds plattform och Prodikt är integrerade - det betyder att CCBuilds publika marknadsplats samt våra användares interna produktbank i CCBuild nås även av Prodikts användare. Enkelt och smidig lösning som gör det lätt att arbeta med återbruk oavsett vilken plattform man är inloggad i. 

 

4. Vad är den största utmaningen vad gäller cirkulärt byggande idag?

 

Största utmaningen är att utbudet av cirkulära produkter och tjänster fortfarande är för litet. Vi behöver arbeta tillsammans för att stärka marknaden, allt utifrån den rådighet och roll man har. Det kan handla om att synliggöra befintliga utbudet av varor och tjänster, efterfråga cirkulära lösningar från beställare och leverantörer och berätta och sprida erfarenheter från cirkulära projekt. 

 

5. Vilken lösning skulle du vilja se för att öka möjligheterna för cirkulärt byggande?

 

Det finns många sätt att jobba cirkulärt redan idag. Det vill vi att fler ska upptäcka och ta nästa steg både vad gäller åtgärder för bevarande, återbruk och materialåtervinning i ombyggnationer, nybyggnationer, förvaltning och rivning. Det behöver inte vara krångligt eller stort, på ccbuild.se finns runt 100 referensprojekt som delar erfarenheter från olika typer av cirkulära projekt. 

 

Här kan ni se exempel på cirkulära projekt

 

Här kan ni hitta aktörer som erbjuder cirkulära tjänster och produkter

 

Här kan ni besöka marknadsplatsen - återbrukbara varor

 

 

 

 

 

Nyheter


Hållbart och cirkulärt byggande i trä
Hållbart och cirkulärt byggande i trä

2024-04-22

Nätverksträff 18 april - Hållbart och cirkulärt byggande i trä

Läs nyhet

Bevara, renovera och återbruka
Bevara, renovera och återbruka

2024-04-16

I en intervjuserie träffar vi deltagare i CCBuilds utvecklingsråd, som berättar om hur de jobbar med cirkularitet och hur de ser på framtiden och CCBuild. Här ställde vi några frågor till Jacob Steen, VD Brukspecialisten.

Läs nyhet

Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande
Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande

2024-04-10

Vi träffar CCBuilds utvecklingsråd och börjar med Lars Högwall på Bona!

Läs nyhet

;

Kalendarium


tors, 02 maj 13:00

Nätverk Återbruk Väst - Tema: Infrastruktur

Läs mer

tis, 07 maj 09:00

CCBuild - Arbetsgrupp för erfarenhetsutbyte – fokus klimatberäkning av återbruk

Läs mer

ons, 08 maj 08:30

Grundutbildning cirkulärt byggande - Fysiskt på plats i GBG!

Läs mer