ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2022-06-14

Ett handslag ska öka de cirkulära lösningarna i Göteborgs fastighetsvärld


Ett handslag mellan nästan 40 fastighetsägare ska bidra till att återbruk och andra cirkulära lösningar ökar markant vid både ny- och ombyggnation i Göteborg. Staden och fastighetsbranschen tar ett nytt grepp för att höja tempot i omställningen till fossilfrihet.

Göteborgs Stad har målet att minska koldioxidutsläppen från bygg- och anläggningsprojekt i stadens regi med 90 procent till 2030. Därför har staden och närmare 40 offentliga och privata fastighetsägare tecknat en avsiktsförklaring om cirkulärt byggande.

Initiativet kallas Cirkulärt byggande Göteborg och ska mynna ut i lärande och konkreta åtgärder. Siktet är inställt på att etablera en väl utvecklad återbruksmarknad till 2025, med fler mellanlager för återbruksmaterial, nya aktörer och långt fler produkter och tjänster för cirkulär byggnation än vad som finns i dag.

En del i arbetet är att samverka med Centrum för Cirkulärt Byggande och ta vara på erfarenheterna från projektet Återbruk Väst.

Fastighetsägarna är en nyckelaktör

– Detta initiativ är ett stort steg mot att vi ska få till en storskalig återbruksmarknad i Göteborgsregionen. Fastighetsägarna är en nyckelaktör för att öka utbudet och efterfrågan på både återbrukade och cirkulära byggmaterial, säger Johanna Andersson, IVL Svenska Miljöinstitutet.

Hon berättade om CCBuild när initiativet hade sin kickoff i början av juni, då även Peter Selberg från Johanneberg Science Park informerade om arbetet i Återbruk Väst.

En särskild utbildning har tagits fram, riktad till fastighetsägare. Den arrangeras av branschorganisationen Fastighetsägarnas lokalavdelning i Göteborg och hålls av IVL Svenska Miljöinstitutet som arbetar med cirkularitet i bygg- och fastighetsbranschen, bland annat genom CCBuild och Återbruk Väst. (Läs mer om utbildningen.)

Återbrukad tegelsten som symbol

Business Region Göteborg koordinerar och driver initiativet genom Gothenburg Climate Partnership som är stadens verksamhet för klimatsamarbeten med näringslivet.

– Jag är oerhört glad att vi har kunnat samla så pass många fastighetsägare kring det här handslaget, längs vägen från linjärt till cirkulärt byggande, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

Signeringen av avsiktsförklaringen skedde i den 2 maj i Kronhuset, Göteborgs näst äldsta hus. Från ceremonin fick varje part med sig sin del av konstverket Tegelverket, en temporär vägg av återbrukad tegelsten, grafittimålad av konstnären Jonathan ”Ollio” Josefsson, som syns på bilden ovan.

Läs mer här.

 

(Bild: Jonatan Samsonowitz/Business Region Göteborg)

Nyheter


Krav, standardisering och certifiering mot cirkulärt byggande
Krav, standardisering och certifiering mot cirkulärt byggande

2024-03-20

Den 19 mars hölls en nätverksträff för CCBuilds samarbetsparter på temat ”Hur styr EU-krav, standardisering och miljöcertifiering mot cirkulärt byggande och förvaltning?” Läs referatet från träffen här!

Läs nyhet

Från avfallsminimering till återbruk
Från avfallsminimering till återbruk

2024-03-13

Steg mot cirkularitet och ökat återbruk tas i alla delar av samhällsbygnadssektorn och efterfrågan ökar på aktörer som erbjuder cirkulära tjänster. Vi frågade Magnus Rödin, ansvarig avfallsminimering och återbruk på Wiklunds, som berättar om deras arbete att stötta cirkulära flöden.

Läs nyhet

Vi är på Nordbygg!
Vi är på Nordbygg!

2024-02-26

Vi ses väl på Stockholms största mässa?

Läs nyhet

;

Kalendarium


mån, 08 april 14:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer

tis, 09 april 09:00

Inbjudan till kostnadsfritt webbinarium om Retursystem Byggpall - För inköpare/avtalsansvariga

Läs mer

ons, 10 april 13:00

Halvdagskonferens med tema byggproduktion och installation

Läs mer