ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-10-29

CCBuild kan bli Årets cirkulära initiativ


Centrum för cirkulärt byggande är en av finalisterna till titeln Årets cirkulära initiativ. Vid Återvinningsgalan den 1 december kommer beskedet om vem som tar hem denna utmärkelse.

– Det är tack vare insatserna från alla våra engagerade samarbetsparter och våra gemensamma ansträngningar som vi har blivit nominerade, säger Carina Loh Lindholm, IVL Svenska Miljöinstitutet som är koordinator för Centrum för cirkulärt byggande.

Juryns motivering till finalplatsen är denna: ”Projektet Centrum för cirkulärt byggande (CCBuild) är en växande verksamhet som har som mål att etablera sig som branschens gemensamma arena där aktörer möts och samverkar kring cirkulära materialflöden vid byggande, rivning och förvaltning.”

Minska klimatpåverkan och materialanvändning

– Nomineringen gör oss naturligtvis väldigt stolta, men vi hoppas framför allt att den innebär att fler upptäcker CCBuild och inser värdet av att bygga mer cirkulärt för att minska både användningen av nya material och byggsektorns klimatpåverkan, säger Carina Loh Lindholm.

Att kalla CCBuild ”årets cirkulära initiativ” är egentligen lite missvisande. Arbetet startade redan 2015 som ett samverkansprojekt med stöd från Vinnova, inom deras program för utmaningsdriven innovation. Nu är projektet inne på det tredje steget som pågår till 2022. Planen är att därefter driva verksamheten vidare på annat sätt.

Gala på Berns

Återvinningsgalan arrangeras av tidningen Recycling och äger rum på Berns i Stockholm den 1 december 2021.

Här kan ni läsa om alla finalisterna.

Mer information om galan finns på www.atervinningsgalan.se.

Nyheter


Tarkett hoppas kunna återvinna fler golv genom att vara med i CCBuild
Tarkett hoppas kunna återvinna fler golv genom att vara med i CCBuild

2022-01-14

Golvtillverkaren Tarkett är en färsk partner i CCBuild. Orsaken till att företaget gick med är enkel: "Vi vill materialåtervinna mer golv. Detta är rätt forum för oss att nå arkitekter, fastighetsägare med flera som arbetar med återbruk," säger Peter Nicander på Tarkett.

Läs nyhet

Julklappsregn över CCBuild: strid ström av aktörer ansluter till nätverket
Julklappsregn över CCBuild: strid ström av aktörer ansluter till nätverket

2022-01-13

Nytt år, nya parter. Centrum för cirkulärt byggande fortsätter att samla den svenska bygg- och fastighetsbranschens aktörer. Nu är runt 80 företag och organisationer anslutna.

Läs nyhet

Nytt projekt undersöker hur man kan öka återbruket av installationer
Nytt projekt undersöker hur man kan öka återbruket av installationer

2022-01-12

Allt fler beställare frågar efter cirkulära installationer av till exempel el och vvs. Går det att skapa installationer utan avfall, där allt material åter blir en resurs? Fungerar äldre och ny teknik tillsammans? Vad händer med garantier? Det ska ett nytt projekt ska belysa.

Läs nyhet


Kalendarium


tor, 27 januari 09:00

CCBuild Nätverksträff: Återbruk Stål

Läs mer

fre, 28 januari 09:00

Introduktion till CCBuild-nätverket

Läs mer

ons, 02 februari 09:00

Arbetsgruppsmöte: Kommunikation av återbruk

Läs mer