ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2020-06-15

Nu finns en utbildning om cirkulärt byggande


Återbruk är hett inom byggbranschen med mängder av webbinarier och workshoppar. Det är tydligt att många vill lära sig mer. Därför erbjuder Centrum för cirkulärt byggande, tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet och Byggföretagen, en grundkurs i cirkulärt byggande och återbruk.

– Vi vill sprida kunskap om återbruk och cirkulärt byggande, eftersom det minskar både klimatpåverkan och resursförbrukningen i byggbranschen, säger Johanna Andersson på IVL, som är en av kursledarna.

Utbildningen Cirkulärt byggande och återbruk i byggsektorn arrangeras av Byggbranschens utbildningscenter, BUC, som är en del av branschorganisationen Byggföretagen. Den är riktad mot byggentreprenörer, men är så generell att fler aktörer – som arkitekter, fastighetsägare, konsulter och materialleverantörer – har nytta av att delta. Fokus är på återbruk i praktiken och målet är att både de som arbetar i produktionen och på strategisk nivå ska lära sig det konkreta arbetet.

Stort intresse från byggbranschen

– Vi ser en stor efterfrågan från byggbranschen, många bolag vill utbilda sin personal i de här frågorna och vi är glada att nå ut till dem via BUC, säger Johanna Andersson.

Många av Byggföretagens medlemmar är intresserade av att delta i grundutbildningen, men även i de fördjupningskurser som kan följa. Den fördjupning som lockar mest, enligt en enkät, är hur man arbetar med inventering för återbruk. Många vill även lära sig mer om digitala verktyg och hur man beräknar återbrukets klimateffekt.

Fyra kurstillfällen under hösten 2020

Kursen blir digital och första tillfället är 16 september, med ytterligare tre under hösten 2020. Västra Götalandsregionen finansierar arbetet med att ta fram kursmaterial och utforma utbildningen.

– Vår plan är att Centrum för cirkulärt byggande ska ta fram fler kurser, även riktade mot fler målgrupper och inom de fördjupningar som är efterfrågade, säger Carina Loh Lindholm på IVL, som både är kursledare och koordinator för Centrum för cirkulärt byggande.

Den som är intresserad av företagsspecifika eller målgruppsanpassade utbildningar är välkommen att höra av sig till Johanna Andersson.

Här kan du läsa mer om utbildningen och hur du anmäler dig.

Nyheter


Bevara, renovera och återbruka
Bevara, renovera och återbruka

2024-04-16

I en intervjuserie träffar vi deltagare i CCBuilds utvecklingsråd, som berättar om hur de jobbar med cirkularitet och hur de ser på framtiden och CCBuild. Här ställde vi några frågor till Jacob Steen, VD Brukspecialisten.

Läs nyhet

Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande
Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande

2024-04-10

Vi träffar CCBuilds utvecklingsråd och börjar med Lars Högwall på Bona!

Läs nyhet

Se hur mycket som återbrukades under första kvartalet 2024
Se hur mycket som återbrukades under första kvartalet 2024

2024-04-08

Läs nyhet

;

Kalendarium


tis, 23 april 09:00

Nordbygg 2024

Läs mer

ons, 24 april 13:00

Cirkularitet - för hållbar stads- och campusutveckling

Läs mer

ons, 24 april 09:00

Nordbygg 2024

Läs mer