ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2022-01-14

Tarkett hoppas kunna återvinna fler golv genom att vara med i CCBuild


Golvtillverkaren Tarkett är en färsk partner i CCBuild. Orsaken till att företaget gick med är enkel:

– Vi vill materialåtervinna mer golv. Detta är rätt forum för oss att nå arkitekter, fastighetsägare med flera som arbetar med återbruk, säger Peter Nicander på Tarkett.

Tarkett har länge haft ambitionen att bli mer cirkulära och har utvecklat flera teknologier för att materialåtervinna golv.

– För att möta våra hållbarhetsmål måste vi skala upp insamlingen av utrivna golv. Men vi får inte in så mycket som vi vill. Vi tycker att CCBuild verkar vara exakt rätt forum för oss. Här når vi arkitekter, fastighetsägare med flera som vill ha mer återbruk, berättar Peter Nicander, key account manager på Tarkett som fokuserar på cirkulära samarbeten med fastighetsägare.

Egen teknik för att återvinna tre golvtyper

Tarkett kan materialåtervinna golv av plast, textil och linoleum:

  • Homogena plastgolv tas om hand i fabriken i Ronneby. Där tar man bort lim och spackel genom en egen utvecklad teknik och tillverkar plastgranulat. Det återvunna materialet blandas med jungfruligt och blir en ny plastmatta – kanske likadan som den gamla.
  • Plattor av textilgolv skickas till Holland där garnet separeras från mattans baksida genom en egen teknik. Nylongarnet går till garnleverantören Aquafil som bryter ner det till sina beståndsdelar och bygger upp nytt garn. Om golvplattan är Tarketts egen kan baksidan användas direkt i produktionen, annars går den till förbränning.
  • Linoleumgolv skickas till fabriken i Italien, mals ner och blir fyllmedel i ny matta.

– För linoleum är det halvt downcycling, då fyllmedlet inte har samma värde som till exempel linolja eller kork, men ändå closed-loop-återvinning Och vi sparar resurser och klimatpåverkande förbränning. Vi vet att vår återvinningsmetodik fungerar och lönar sig. Vi har tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram en rapport som visar klimatvinster för varje fraktion, även när transporterna räknas in, säger Peter Nicander.

”Vad händer med den gamla mattan?”

Den som vill lämna golv till återvinning får påsar, lastpallar eller containrar att fylla, som sedan hämtas kostnadsfritt. Och kunden slipper kostnaden för transport till avfallsbehandling.

– Många golvläggare känner till vårt erbjudande. Det händer att fastighetsägare hör av sig, men vi vill gärna att de gör det oftare.

– Vid renoveringsprojekt är det viktigt att alltid fråga vad som händer med den gamla mattan, säger Peter Nicander.

Just den frågan hoppas han att fler parter i CCBuild ställer, så att fler gamla golv kan bli nya golv igen.

 

Tag gärna kontakt med Peter Nicander när det gäller återvinning av golv.

Nyheter


Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk
Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk

2022-05-05

CCBuild och White Arkitekter lanserar en ny lösning som överför återbrukbara produkter och resurser till CCBuilds produktbank och marknadsplats – helt automatiskt. Detta görs via tjänsten White ReCapture, där information från en byggnads 3D-modell kopplas direkt till CCBuild. 

Läs nyhet

Stora värden finns i CCBuilds produktbank
Stora värden finns i CCBuilds produktbank

2022-04-19

31 miljoner kronor – så stort är värdet av de produkter som har inventerats i CCBuilds produktbank hittills under 2022. "Produktbanken rymmer många skatter, men fler måste se till att de inte förblir outnyttjade," säger Carina Loh Lindholm, koordinator för CCBuild.

Läs nyhet

Nu är vi 100 parter som arbetar för cirkulärt byggande!
Nu är vi 100 parter som arbetar för cirkulärt byggande!

2022-04-08

Centrum för cirkulärt byggande har passerat en glädjande milstolpe: Nu är vi 100 parter som arbetar tillsammans för att öka det cirkulära byggandet! Den senaste månaden har nio nya aktörer inom bygg- och fastighetssektorn valt att bli samarbetspartner. 

Läs nyhet


Kalendarium


fre, 20 maj 10:00

Kickstarta återbruksaffären på Gotland - en branschdialog!

Läs mer

ons, 25 maj 10:00

Planering och utvärdering – var med och bidra till höstens träffar!

Läs mer

mån, 30 maj 13:00

Resultatseminarium från Offentliga fastigheters projekt Återbruk

Läs mer