ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-05-10

SVT:s Rapport lyfter fram återbruk i bygg


SVT:s Rapport uppmärksammar i ett inslag den 10 maj hur byggbranschen satsar på återbruk. Flera personer och partner från Centrum för cirkulärt byggande intervjuas och CCBuilds marknadsplats visas upp.

I reportaget betonas de stora klimatvinster man kan göra genom återbruk. Och att det redan finns en marknadsplats på nätet för professionellt återbruk: CCBuild som IVL Svenska Miljöinstitutet skapat tillsammans med 40 aktörer.

- Det är tolv miljoner ton byggavfall varje år i Sverige. Tusentals ton av det är högkvalitativa produkter som hade kunnat fortsätta användas, säger CCBuilds koordinator Carina Loh Lindholm (bilden).

I inslaget berättar Magnus Tengberg, Vasakronan, om hur de återbrukar exempelvis mattor. Även ombyggnaden av Bromma sjukhus uppmärksammas.

- Jämfört med andra sätt att stoppa koldioxidutsläppen är återbruk väldigt mycket enklare än att elektrifiera vägar eller trycka ner koldioxid i marken. Återbruk är ju så självklart, säger Joakim Kaminsky från  Kaminsky Arkitektur, som är återbrukskonsulter för Bromma sjukhus.

Rapports reportage och nyhetstext hittar du här.

Nyheter


Tarkett hoppas kunna återvinna fler golv genom att vara med i CCBuild
Tarkett hoppas kunna återvinna fler golv genom att vara med i CCBuild

2022-01-14

Golvtillverkaren Tarkett är en färsk partner i CCBuild. Orsaken till att företaget gick med är enkel: "Vi vill materialåtervinna mer golv. Detta är rätt forum för oss att nå arkitekter, fastighetsägare med flera som arbetar med återbruk," säger Peter Nicander på Tarkett.

Läs nyhet

Julklappsregn över CCBuild: strid ström av aktörer ansluter till nätverket
Julklappsregn över CCBuild: strid ström av aktörer ansluter till nätverket

2022-01-13

Nytt år, nya parter. Centrum för cirkulärt byggande fortsätter att samla den svenska bygg- och fastighetsbranschens aktörer. Nu är runt 80 företag och organisationer anslutna.

Läs nyhet

Nytt projekt undersöker hur man kan öka återbruket av installationer
Nytt projekt undersöker hur man kan öka återbruket av installationer

2022-01-12

Allt fler beställare frågar efter cirkulära installationer av till exempel el och vvs. Går det att skapa installationer utan avfall, där allt material åter blir en resurs? Fungerar äldre och ny teknik tillsammans? Vad händer med garantier? Det ska ett nytt projekt ska belysa.

Läs nyhet


Kalendarium


tor, 27 januari 09:00

CCBuild Nätverksträff: Återbruk Stål

Läs mer

fre, 28 januari 09:00

Introduktion till CCBuild-nätverket

Läs mer

ons, 02 februari 09:00

Arbetsgruppsmöte: Kommunikation av återbruk

Läs mer