ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-05-10

SVT:s Rapport lyfter fram återbruk i bygg


SVT:s Rapport uppmärksammar i ett inslag den 10 maj hur byggbranschen satsar på återbruk. Flera personer och partner från Centrum för cirkulärt byggande intervjuas och CCBuilds marknadsplats visas upp.

I reportaget betonas de stora klimatvinster man kan göra genom återbruk. Och att det redan finns en marknadsplats på nätet för professionellt återbruk: CCBuild som IVL Svenska Miljöinstitutet skapat tillsammans med 40 aktörer.

- Det är tolv miljoner ton byggavfall varje år i Sverige. Tusentals ton av det är högkvalitativa produkter som hade kunnat fortsätta användas, säger CCBuilds koordinator Carina Loh Lindholm (bilden).

I inslaget berättar Magnus Tengberg, Vasakronan, om hur de återbrukar exempelvis mattor. Även ombyggnaden av Bromma sjukhus uppmärksammas.

- Jämfört med andra sätt att stoppa koldioxidutsläppen är återbruk väldigt mycket enklare än att elektrifiera vägar eller trycka ner koldioxid i marken. Återbruk är ju så självklart, säger Joakim Kaminsky från  Kaminsky Arkitektur, som är återbrukskonsulter för Bromma sjukhus.

Rapports reportage och nyhetstext hittar du här.

Nyheter


Ett handslag ska öka de cirkulära lösningarna i Göteborgs fastighetsvärld
Ett handslag ska öka de cirkulära lösningarna i Göteborgs fastighetsvärld

2022-06-14

Ett handslag mellan nästan 40 fastighetsägare ska bidra till att återbruk och andra cirkulära lösningar ökar markant vid både ny- och ombyggnation i Göteborg. Staden och fastighetsbranschen tar ett nytt grepp för att höja tempot i omställningen till fossilfrihet.

Läs nyhet

Ännu fler aktörer har kommit med i CCBuild – nu siktar vi på 200!
Ännu fler aktörer har kommit med i CCBuild – nu siktar vi på 200!

2022-06-13

Den senaste tiden har nio nya aktörer valt att bli samarbetspartner i CCBuild. Nu är vi en bra bit över 100 organisationer som samarbetar för cirkulärt byggande. Dags att sikta ännu högre, att bli 200! Intresset är stort, det ser vi på att vi nu har passerat 2 000 följare på LinkedIn.

Läs nyhet

Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk
Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk

2022-05-05

CCBuild och White Arkitekter lanserar en ny lösning som överför återbrukbara produkter och resurser till CCBuilds produktbank och marknadsplats – helt automatiskt. Detta görs via tjänsten White ReCapture, där information från en byggnads 3D-modell kopplas direkt till CCBuild. 

Läs nyhet


Kalendarium


mån, 29 augusti 13:00

CCBuild - Arbetsgrupp för erfarenhetsutbyte – fokus klimatberäkning av återbruk

Läs mer

tis, 30 augusti 14:00

Introduktion till CCBuild-nätverket

Läs mer

tor, 01 september 13:00

Äntligen dags för fysiska nätverksträffar inom CCBuild – vi ses i Malmö

Läs mer