ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-09-01

Sommarens möjliggörare 2021


Återbruket tar inte semester. Det ser man på att CCBuilds produktbank har fortsatt att växa under sommaren, och på ett större utbud på marknadsplatsen av framför allt fönster. Totalt har våra användare de senaste månaderna inventerat produkter som kan minska utsläppen av växthusgaser med minst 142 ton.

Efter en sommarpaus med att utse Månadens möjliggörare återkommer vi nu i stället med Sommarens möjliggörare. Under juni, juli och augusti har produkter inventerats som har potentialen att minska klimatpåverkan med 142 ton koldioxidekvivalenter.

En del ur produktbanken finns att köpa på marknadsplatsen

Många inventeringar används som stöd för internt återbruk, men en del av det som läggs i produktbanken publiceras på marknadsplatsen i hopp om att produkterna ska leva vidare hos en ny ägare och på så vis möjliggöra en klimatbesparing när återbruk ersätter nyinköp.

Sommarlistan över dem som publicerat mest på marknadsplatsen toppas av Återbruket (Kretslopp och Vatten, Göteborgs stad), GodaHus och Dala återbyggdepå. Bra jobbat!

Nya produkter från dessa aktörer är främst betongplattor samt fönster av olika material och dimensioner.

Klimatdata avgör – men antalet produkter är också viktigt

Topplistan över möjliggörare utses strikt utifrån vilken klimatpotential produkterna har, men en del av det som läggs in i produktbanken saknar klimatdata.

– Exempelvis har Lokalförvaltningen i Göteborg många produkter från utemiljö, men eftersom CCBuild ännu inte har kompletterats med klimatdata för dessa produkter har de ingen chans att kvala in på listan, säger Åsa Nilsson, IVL Svenska Miljöinstitutet, som jobbar med utveckling av CCBuilds digitala verktyg.

Så alla ni som har lagt in många produkter, men ändå inte kommer med på topplistan: er insats har också stort värde!

Nyheter


Tarkett hoppas kunna återvinna fler golv genom att vara med i CCBuild
Tarkett hoppas kunna återvinna fler golv genom att vara med i CCBuild

2022-01-14

Golvtillverkaren Tarkett är en färsk partner i CCBuild. Orsaken till att företaget gick med är enkel: "Vi vill materialåtervinna mer golv. Detta är rätt forum för oss att nå arkitekter, fastighetsägare med flera som arbetar med återbruk," säger Peter Nicander på Tarkett.

Läs nyhet

Julklappsregn över CCBuild: strid ström av aktörer ansluter till nätverket
Julklappsregn över CCBuild: strid ström av aktörer ansluter till nätverket

2022-01-13

Nytt år, nya parter. Centrum för cirkulärt byggande fortsätter att samla den svenska bygg- och fastighetsbranschens aktörer. Nu är runt 80 företag och organisationer anslutna.

Läs nyhet

Nytt projekt undersöker hur man kan öka återbruket av installationer
Nytt projekt undersöker hur man kan öka återbruket av installationer

2022-01-12

Allt fler beställare frågar efter cirkulära installationer av till exempel el och vvs. Går det att skapa installationer utan avfall, där allt material åter blir en resurs? Fungerar äldre och ny teknik tillsammans? Vad händer med garantier? Det ska ett nytt projekt ska belysa.

Läs nyhet


Kalendarium


tor, 27 januari 09:00

CCBuild Nätverksträff: Återbruk Stål

Läs mer

fre, 28 januari 09:00

Introduktion till CCBuild-nätverket

Läs mer

ons, 02 februari 09:00

Arbetsgruppsmöte: Kommunikation av återbruk

Läs mer