ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-09-01

Sommarens möjliggörare 2021


Återbruket tar inte semester. Det ser man på att CCBuilds produktbank har fortsatt att växa under sommaren, och på ett större utbud på marknadsplatsen av framför allt fönster. Totalt har våra användare de senaste månaderna inventerat produkter som kan minska utsläppen av växthusgaser med minst 142 ton.

Efter en sommarpaus med att utse Månadens möjliggörare återkommer vi nu i stället med Sommarens möjliggörare. Under juni, juli och augusti har produkter inventerats som har potentialen att minska klimatpåverkan med 142 ton koldioxidekvivalenter.

En del ur produktbanken finns att köpa på marknadsplatsen

Många inventeringar används som stöd för internt återbruk, men en del av det som läggs i produktbanken publiceras på marknadsplatsen i hopp om att produkterna ska leva vidare hos en ny ägare och på så vis möjliggöra en klimatbesparing när återbruk ersätter nyinköp.

Sommarlistan över dem som publicerat mest på marknadsplatsen toppas av Återbruket (Kretslopp och Vatten, Göteborgs stad), GodaHus och Dala återbyggdepå. Bra jobbat!

Nya produkter från dessa aktörer är främst betongplattor samt fönster av olika material och dimensioner.

Klimatdata avgör – men antalet produkter är också viktigt

Topplistan över möjliggörare utses strikt utifrån vilken klimatpotential produkterna har, men en del av det som läggs in i produktbanken saknar klimatdata.

– Exempelvis har Lokalförvaltningen i Göteborg många produkter från utemiljö, men eftersom CCBuild ännu inte har kompletterats med klimatdata för dessa produkter har de ingen chans att kvala in på listan, säger Åsa Nilsson, IVL Svenska Miljöinstitutet, som jobbar med utveckling av CCBuilds digitala verktyg.

Så alla ni som har lagt in många produkter, men ändå inte kommer med på topplistan: er insats har också stort värde!

Nyheter


Ett handslag ska öka de cirkulära lösningarna i Göteborgs fastighetsvärld
Ett handslag ska öka de cirkulära lösningarna i Göteborgs fastighetsvärld

2022-06-14

Ett handslag mellan nästan 40 fastighetsägare ska bidra till att återbruk och andra cirkulära lösningar ökar markant vid både ny- och ombyggnation i Göteborg. Staden och fastighetsbranschen tar ett nytt grepp för att höja tempot i omställningen till fossilfrihet.

Läs nyhet

Ännu fler aktörer har kommit med i CCBuild – nu siktar vi på 200!
Ännu fler aktörer har kommit med i CCBuild – nu siktar vi på 200!

2022-06-13

Den senaste tiden har nio nya aktörer valt att bli samarbetspartner i CCBuild. Nu är vi en bra bit över 100 organisationer som samarbetar för cirkulärt byggande. Dags att sikta ännu högre, att bli 200! Intresset är stort, det ser vi på att vi nu har passerat 2 000 följare på LinkedIn.

Läs nyhet

Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk
Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk

2022-05-05

CCBuild och White Arkitekter lanserar en ny lösning som överför återbrukbara produkter och resurser till CCBuilds produktbank och marknadsplats – helt automatiskt. Detta görs via tjänsten White ReCapture, där information från en byggnads 3D-modell kopplas direkt till CCBuild. 

Läs nyhet


Kalendarium


mån, 29 augusti 13:00

CCBuild - Arbetsgrupp för erfarenhetsutbyte – fokus klimatberäkning av återbruk

Läs mer

tis, 30 augusti 14:00

Introduktion till CCBuild-nätverket

Läs mer

tor, 01 september 13:00

Äntligen dags för fysiska nätverksträffar inom CCBuild – vi ses i Malmö

Läs mer