ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-11-10

Podcast: Återbruk – en framtida guldkalv


Snåret, som är en podcast från Svensk Byggtjänst, har som rubrik för sitt senaste avsnitt Återbruk – en framtida guldkalv.
Två återbruksexperter från CCBuild deltar: Johanna Andersson, IVL Svenska Miljöinstitutet, och Marianne Hedberg, Byggföretagen.

Podcasten Snåret tittar tillsammans med personer från olika delar av byggprocessen på hur byggande kan bli mindre snårigt och trassligt. 

I detta avsnitt är fokus på återbruk. Denna marknad lär explodera när trycket på koldioxidreducerande åtgärder i byggbranschen ökar, när miljöanpassning blir en vanligare parameter i börsvärderingen av fastighetsbolag och när plan- och bygglagen nu innehåller krav om återbruksinventering.

Deltagare i podcasten denna gång är Johanna Andersson, IVL Svenska Miljöinstitutet, som är ansvarig för nätverket i Centrum för cirkulärt byggande, Marianne Hedberg, miljöexpert på Byggföretagen, samt Jan Axlund-Horneij, återbrukskonsult och försäljningschef på Kompanjonen-gruppen.

De talar bland annat om lönsamhetspotentialen inom återbruk, om vilka kompetensbehov som finns, om lagar och regler samt om standarder och vilken potential det finns i digitalisering.

Här kan ni lyssna på podcasten Snåret.

Här kan ni läsa en artikel om vad som sades i podcasten. 

Nyheter


Ett handslag ska öka de cirkulära lösningarna i Göteborgs fastighetsvärld
Ett handslag ska öka de cirkulära lösningarna i Göteborgs fastighetsvärld

2022-06-14

Ett handslag mellan nästan 40 fastighetsägare ska bidra till att återbruk och andra cirkulära lösningar ökar markant vid både ny- och ombyggnation i Göteborg. Staden och fastighetsbranschen tar ett nytt grepp för att höja tempot i omställningen till fossilfrihet.

Läs nyhet

Ännu fler aktörer har kommit med i CCBuild – nu siktar vi på 200!
Ännu fler aktörer har kommit med i CCBuild – nu siktar vi på 200!

2022-06-13

Den senaste tiden har nio nya aktörer valt att bli samarbetspartner i CCBuild. Nu är vi en bra bit över 100 organisationer som samarbetar för cirkulärt byggande. Dags att sikta ännu högre, att bli 200! Intresset är stort, det ser vi på att vi nu har passerat 2 000 följare på LinkedIn.

Läs nyhet

Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk
Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk

2022-05-05

CCBuild och White Arkitekter lanserar en ny lösning som överför återbrukbara produkter och resurser till CCBuilds produktbank och marknadsplats – helt automatiskt. Detta görs via tjänsten White ReCapture, där information från en byggnads 3D-modell kopplas direkt till CCBuild. 

Läs nyhet


Kalendarium


mån, 29 augusti 13:00

CCBuild - Arbetsgrupp för erfarenhetsutbyte – fokus klimatberäkning av återbruk

Läs mer

tis, 30 augusti 14:00

Introduktion till CCBuild-nätverket

Läs mer

tor, 01 september 13:00

Äntligen dags för fysiska nätverksträffar inom CCBuild – vi ses i Malmö

Läs mer