ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-11-10

Podcast: Återbruk – en framtida guldkalv


Snåret, som är en podcast från Svensk Byggtjänst, har som rubrik för sitt senaste avsnitt Återbruk – en framtida guldkalv.
Två återbruksexperter från CCBuild deltar: Johanna Andersson, IVL Svenska Miljöinstitutet, och Marianne Hedberg, Byggföretagen.

Podcasten Snåret tittar tillsammans med personer från olika delar av byggprocessen på hur byggande kan bli mindre snårigt och trassligt. 

I detta avsnitt är fokus på återbruk. Denna marknad lär explodera när trycket på koldioxidreducerande åtgärder i byggbranschen ökar, när miljöanpassning blir en vanligare parameter i börsvärderingen av fastighetsbolag och när plan- och bygglagen nu innehåller krav om återbruksinventering.

Deltagare i podcasten denna gång är Johanna Andersson, IVL Svenska Miljöinstitutet, som är ansvarig för nätverket i Centrum för cirkulärt byggande, Marianne Hedberg, miljöexpert på Byggföretagen, samt Jan Axlund-Horneij, återbrukskonsult och försäljningschef på Kompanjonen-gruppen.

De talar bland annat om lönsamhetspotentialen inom återbruk, om vilka kompetensbehov som finns, om lagar och regler samt om standarder och vilken potential det finns i digitalisering.

Här kan ni lyssna på podcasten Snåret.

Här kan ni läsa en artikel om vad som sades i podcasten. 

Nyheter


Tarkett hoppas kunna återvinna fler golv genom att vara med i CCBuild
Tarkett hoppas kunna återvinna fler golv genom att vara med i CCBuild

2022-01-14

Golvtillverkaren Tarkett är en färsk partner i CCBuild. Orsaken till att företaget gick med är enkel: "Vi vill materialåtervinna mer golv. Detta är rätt forum för oss att nå arkitekter, fastighetsägare med flera som arbetar med återbruk," säger Peter Nicander på Tarkett.

Läs nyhet

Julklappsregn över CCBuild: strid ström av aktörer ansluter till nätverket
Julklappsregn över CCBuild: strid ström av aktörer ansluter till nätverket

2022-01-13

Nytt år, nya parter. Centrum för cirkulärt byggande fortsätter att samla den svenska bygg- och fastighetsbranschens aktörer. Nu är runt 80 företag och organisationer anslutna.

Läs nyhet

Nytt projekt undersöker hur man kan öka återbruket av installationer
Nytt projekt undersöker hur man kan öka återbruket av installationer

2022-01-12

Allt fler beställare frågar efter cirkulära installationer av till exempel el och vvs. Går det att skapa installationer utan avfall, där allt material åter blir en resurs? Fungerar äldre och ny teknik tillsammans? Vad händer med garantier? Det ska ett nytt projekt ska belysa.

Läs nyhet


Kalendarium


tor, 27 januari 09:00

CCBuild Nätverksträff: Återbruk Stål

Läs mer

fre, 28 januari 09:00

Introduktion till CCBuild-nätverket

Läs mer

ons, 02 februari 09:00

Arbetsgruppsmöte: Kommunikation av återbruk

Läs mer