ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2021-09-17

Cirkulär arkitektur – ny kampanj från White


Cirkulärt är det enda raka. Det är temat för kampanjen som White Arkitekter, en av CCBuilds samarbetspartner, nu lanserar.
"För att klara klimatmålen och utmaningarna krävs en radikal omställning, och den måste ske nu! Med cirkulär arkitektur vill vi tar vårt ansvar," skriver White på sin webbsida.

För att spara jordens resurser och minska utsläppen av växthusgaser har White utgångspunkten att ta tillvara det som är befintligt – kvarter, byggnader och material – och skapa ny design och attraktiva miljöer.

De betonar att återbruk är en av de mest effektiva metoderna för att minska branschens klimatpåverkan och driva på omställningen till en cirkulär ekonomi. Därför har White varit partner i CCBuild sedan 2017.

"CCBuild är en förutsättning för stor skala" 

– CCBuild är en förutsättning för att återbruk ska slå igenom i stor skala och för att det ska finnas både kvalitetssäkrat material och kunskap i omlopp. Var och en kan inte sitta på sin egen kammare och ha koll på tillgång och efterfrågan på material. Det är genom samverkan i hela kedjan vi uppnår reella effekter, säger arkitekten Sara Grahn i en artikel om CCBuild på Whites webbsida.

Ett exempel på Whites cirkulära arbete är ett kontorshus i Kista som de nyligen har rustat upp för fastighetsbolaget Klövern, som själva flyttar in där. (Bilden ovan, som är tagen av Anders Bobert.)

Nyheter


Tarkett hoppas kunna återvinna fler golv genom att vara med i CCBuild
Tarkett hoppas kunna återvinna fler golv genom att vara med i CCBuild

2022-01-14

Golvtillverkaren Tarkett är en färsk partner i CCBuild. Orsaken till att företaget gick med är enkel: "Vi vill materialåtervinna mer golv. Detta är rätt forum för oss att nå arkitekter, fastighetsägare med flera som arbetar med återbruk," säger Peter Nicander på Tarkett.

Läs nyhet

Julklappsregn över CCBuild: strid ström av aktörer ansluter till nätverket
Julklappsregn över CCBuild: strid ström av aktörer ansluter till nätverket

2022-01-13

Nytt år, nya parter. Centrum för cirkulärt byggande fortsätter att samla den svenska bygg- och fastighetsbranschens aktörer. Nu är runt 80 företag och organisationer anslutna.

Läs nyhet

Nytt projekt undersöker hur man kan öka återbruket av installationer
Nytt projekt undersöker hur man kan öka återbruket av installationer

2022-01-12

Allt fler beställare frågar efter cirkulära installationer av till exempel el och vvs. Går det att skapa installationer utan avfall, där allt material åter blir en resurs? Fungerar äldre och ny teknik tillsammans? Vad händer med garantier? Det ska ett nytt projekt ska belysa.

Läs nyhet


Kalendarium


tor, 27 januari 09:00

CCBuild Nätverksträff: Återbruk Stål

Läs mer

fre, 28 januari 09:00

Introduktion till CCBuild-nätverket

Läs mer

ons, 02 februari 09:00

Arbetsgruppsmöte: Kommunikation av återbruk

Läs mer