ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2020-10-23

Byggmaterialet – en dold del av branschens klimatpåverkan


Byggbranschen står för 20 procent av samhällets klimatpåverkan. Därför arbetar många aktörer för att förbättra husens energiprestanda. Men det finns en annan, mer dold klimatpåverkan: byggmaterialet.

Göteborg Energi arrangerade ett webbinarium i oktober med rubriken Mindre avfall och klimatpåverkan – Hur gör vi nu? Där deltog Maria Ahlm, expert på hållbart byggande och avfall på IVL Svenska Miljöinstitutet, som också arbetar inom Centrum för cirkulärt byggande.

– Tack vare att branschen har jobbat med energiprestanda för byggnaderna, utgör energianvändningen en allt mindre del av klimatpåverkan. I stället står byggmaterialet för 50 procent av den totala klimatpåverkan, säger Maria Ahlm.

Om man ser bygg- och rivningsavfall som som ett material som kan återbrukas kan klimatpåverkan minska ytterligare genom att nya produkter inte behöver tillverkas, påpekar hon.

Här kan du läsa en artikel utifrån Maria Ahlms föredrag.
Här kan du se webbinariet (Maria Ahlms föredrag börjar efter 21 minuter).

Nyheter


Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk
Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk

2022-05-05

CCBuild och White Arkitekter lanserar en ny lösning som överför återbrukbara produkter och resurser till CCBuilds produktbank och marknadsplats – helt automatiskt. Detta görs via tjänsten White ReCapture, där information från en byggnads 3D-modell kopplas direkt till CCBuild. 

Läs nyhet

Stora värden finns i CCBuilds produktbank
Stora värden finns i CCBuilds produktbank

2022-04-19

31 miljoner kronor – så stort är värdet av de produkter som har inventerats i CCBuilds produktbank hittills under 2022. "Produktbanken rymmer många skatter, men fler måste se till att de inte förblir outnyttjade," säger Carina Loh Lindholm, koordinator för CCBuild.

Läs nyhet

Nu är vi 100 parter som arbetar för cirkulärt byggande!
Nu är vi 100 parter som arbetar för cirkulärt byggande!

2022-04-08

Centrum för cirkulärt byggande har passerat en glädjande milstolpe: Nu är vi 100 parter som arbetar tillsammans för att öka det cirkulära byggandet! Den senaste månaden har nio nya aktörer inom bygg- och fastighetssektorn valt att bli samarbetspartner. 

Läs nyhet


Kalendarium


fre, 20 maj 10:00

Kickstarta återbruksaffären på Gotland - en branschdialog!

Läs mer

ons, 25 maj 10:00

Planering och utvärdering – var med och bidra till höstens träffar!

Läs mer

mån, 30 maj 13:00

Resultatseminarium från Offentliga fastigheters projekt Återbruk

Läs mer