ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2020-11-13

Återbruk i praktiken när Handelshögskolan i Göteborg bygger om


När Handelshögskolan i Göteborg byggs om har bland annat marmorgolv och kalkstensfasad bevarats för att kunna återanvändas, tack vare ett pilotprojekt inom Återbruk Väst.

Projektet har genomförts under fastighetsägaren Akademiska hus arbete med en ny byggnad för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Den ska också fungera som uppgång från en av stationerna för järnvägsprojektet Västlänken. Syftet med projektet var att införa nya arbetssätt för återbruk i projekterings- och byggprocessen.

Vid demonteringen av den gamla byggnaden har fokus varit på att bevara ändliga resurser och oersättliga material, som sten, för att kunna använda dem i nya byggprojekt. Till exempel kommer marmorgolvet att användas till en gångbro i den nya byggnaden. Även unika armaturer, klockor i mässing, arkitektoniska taklampor och pentrykök med mera har sparats i väntan på en ny plats i andra byggnader som ägs av Akademiska Hus.

Pilotprojektet är en fallstudie inom Återbruk Väst, som ingår i Centrum för cirkulärt byggande.

Läs mer om projektet i denna artikel från Akademiska hus.

Nyheter


Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk
Laserscanning ger snabbare inventering för återbruk

2022-05-05

CCBuild och White Arkitekter lanserar en ny lösning som överför återbrukbara produkter och resurser till CCBuilds produktbank och marknadsplats – helt automatiskt. Detta görs via tjänsten White ReCapture, där information från en byggnads 3D-modell kopplas direkt till CCBuild. 

Läs nyhet

Stora värden finns i CCBuilds produktbank
Stora värden finns i CCBuilds produktbank

2022-04-19

31 miljoner kronor – så stort är värdet av de produkter som har inventerats i CCBuilds produktbank hittills under 2022. "Produktbanken rymmer många skatter, men fler måste se till att de inte förblir outnyttjade," säger Carina Loh Lindholm, koordinator för CCBuild.

Läs nyhet

Nu är vi 100 parter som arbetar för cirkulärt byggande!
Nu är vi 100 parter som arbetar för cirkulärt byggande!

2022-04-08

Centrum för cirkulärt byggande har passerat en glädjande milstolpe: Nu är vi 100 parter som arbetar tillsammans för att öka det cirkulära byggandet! Den senaste månaden har nio nya aktörer inom bygg- och fastighetssektorn valt att bli samarbetspartner. 

Läs nyhet


Kalendarium


fre, 20 maj 10:00

Kickstarta återbruksaffären på Gotland - en branschdialog!

Läs mer

ons, 25 maj 10:00

Planering och utvärdering – var med och bidra till höstens träffar!

Läs mer

mån, 30 maj 13:00

Resultatseminarium från Offentliga fastigheters projekt Återbruk

Läs mer